Μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας

Ο μηχανικός αερισμός αποτελεί μια από τις πέντε βασικές αρχές στην κατασκευή του παθητικού κτιρίου. H αναγκαιότητα για το μηχανικό εξαερισμό, δημιουργείται λόγω της τοποθέτησης παχύτερων στρωμάτων μόνωσης και στεγανών κουφωμάτων, με σκοπό να μειωθούν οι απώλειες ενέργειας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία αεροστεγή κατασκευή όπου αποτρέπεται η φυσική «αναπνοή» του κτιρίου, γεγονός που «μεταφράζεται» σε «φτωχή» ποιότητα εσωτερικού αέρα, και δυνατότητα ανάπτυξης μούχλας και η απαραίτητη λύση, είναι ο ελεγχόμενος μηχανικός αερισμός.

Το κτίριο θα πρέπει να αερίζεται, χωρίς όμως, να χάνεται η εσωτερική ζεστασιά το χειμώνα και η δροσιά το καλοκαίρι, προσφέροντας παράλληλα, την απαραίτητη Ποιότητα Εσωτερικού Αέρα.

Τα συστήματα μηχανικού αερισμού των Παθητικών Κτιρίων παρέχουν φρέσκο, καθαρό αέρα, απαλλαγμένο από γύρη και σκόνη, με μέγιστη ενεργειακή απόδοση μέσω της ανάκτησης θερμότητας, επιτυγχάνοντας έτσι, εξοικονόμηση στην λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης – κλιματισμού.

Τα συστήματα μηχανικού αερισμού σας εξασφαλίζουν φρέσκο, καθαρό αέρα σε όλους τους χώρους του σπιτιού σας, απαλλάσσουν από την υγρασία και διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία κάθε χώρου.

Τα φίλτρα αέρα του μηχανικού αερισμού καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και την απαλλάσσουν από άσχημες οσμές και αιωρούμενα σωματίδια, επιβλαβή για την υγεία.
Έτσι όχι μόνο προστατεύετε την υγεία σας, αλλά βάζετε ένα τέλος στις ενοχλητικές οσμές που ξεκινούν από την κουζίνα λ.χ. και διαχέονται στο υπόλοιπο σπίτι.

Επιτρέπει στους χώρους να αερίζονται χωρίς να χάνουν την εσωτερική ζεστασιά το χειμώνα και τη δροσιά το καλοκαίρι.
Ο μηχανικός αερισμός διαθέτει  Σύστημα Ανάκτησης Θερμότητας. Αυτό σημαίνει ότι η θερμότητα που ανακτάται από τον εξωτερικό αέρα εξισορροπείται αυτόματα με την εσωτερική θερμοκρασία του χώρου σας. Έτσι δεν αντιλαμβάνεστε καμία απολύτως διαφορά!

Διώχνει την υγρασία από δωμάτια  όπως η κουζίνα και το μπάνιο και μεταφέρει τη θερμότητα που “τραβάει” από αυτά στο υπόλοιπο σπίτι.
Σε χώρους με αυξανόμενη υγρασία (πχ κουζίνα, μπάνιο) απορροφάται από το σύστημα  το μεγαλύτερο μέρος της θερμικής ενέργειας. Ο θερμός αυτός αέρας θα οδηγηθεί μέσω του δικτύου αεραγωγών και στομίων προσαγωγής αέρα στα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού.